HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  

Share
 

 Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda

Go down 
AuthorMessage
Arabella
member baru
Arabella

Number of posts : 232
Registration date : 2007-03-19

Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda Empty
PostSubject: Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda   Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda EmptyWed 23 May 2007 - 14:06

Siapakah yang berhak menjadi tempat mengadu orang-orang yang dilanda kegelisahan, kesempitan, kesulitan dan kesedihan? Kepada siapakah mereka harus memohon pertolongan? Siapakah yang layak menjadi tempat bergantung, memohon, meminta, dan meratap semua makhluk? Siapakah yang berhak menjadi gantungan hati dan selalu diucapkan oleh lidah manusia? Tidak lain, adalah hanya Allah yang tiada Tuhan selain Dia.

Bagiku dan juga anda, adalah suatu kewajipan untuk berdoa dan meminta kepadaNya dalam keadaan lapang mahupun sempit, dalam keadaan mudah mahupun susah. Kita harus menumpahkan semua permasalahan ke pangkuanNya dan kita juga tetap harus bertawassul kepadaNya. Kita harus duduk bersimpuh di depan pintu gerbangNya sambil memohon, menangis merendahkan diri dan meminta ampunanNya. Kemudian, tunggulah! Kerana pada saatnya nanti akan datang pertolongan, ma’unah (huluran), bantuan dan kemudahan yang bersumber dariNya.
62. Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila ia berdoa kepadaNya….
(An-Naml)

Jawapannya adalah bahawa , Allahlah yang menyelamatkan orang yang tenggelam, memberi jalan keluar orang-orang yang mengalami kesulitan, menolong orang yang dizalimi, memberi petunjuk orang yang sesat, menyembuhkan orang yang sakit, dan meringankan beban orang yang mendapat cubaan.
65. Dalam pada itu, apabila mereka naik bahtera (lalu menemui sesuatu bahaya di laut), mereka memohon pertolongan kepada Allah dengan doa yang tulus ikhlas kepadaNya …. (Al-Ankabut)

Di sini, saya tidak akan memaparkan doa-doa pengusir rasa dukacita, gundah dan sedih.
Bagaimanapun, sebaliknya anda mempelajari sendiri kalimah-kalimah doa yang indah dalam kitab-kitab hadis. Setelah itu, mengadulah, merataplah, berdoa dan mohonlah kepadaNya. Apabila anda telah berhasil menemukanNya, bererti anda telah mendapat segalanya. Akan tetapi, jika anda kehilangan iman kepadaNya, nescaya anda telah kehilangan segalanya.

Doa anda kepada Rabb terhitung sebagai wujud lain dari ibadah dan bukti ketaatan besar yang akan mendatangkan suatu pemberian yang lebih dari apa yang anda minta. Maka dari itu, hamba yang benar-benar mengetahui hakikat berdoa kepada Allah, nescaya dia tidak akan pernah resah, gundah, dan berserabut fikirannya.

Semua tali akan mengerut kecuali taliNya, dan semua pintu akan tertutup kecuali pintuNya. Allah Maha Dekat, Maha Mendengar dan Maha Menjawab. Dia mengabulkan doa setiap orang yang berada dalam kesulitan. Dia memerintahkan anda – kerana anda manusia yang selalu memerlukan dan lemah, dan Dia Maha Kaya, Maha Kuat, Maha Tunggal dan Maha Terpuji – agar sentiasa berdoa. Dia berfirman:
60. Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.” (Al-Mukmin)

Ketika musibah dan bencana datang silih berganti menimpa anda, berzikirlah kepadaNya, sebutlah namaNya, mohonlah pertolonganNya, dan mintalah jalan keluar dariNya! Tundukkan wajah untuk mengkuduskan namaNya demi mendapatkan mahkota kemerdekaan dariNya! Lekatkan hidung pada tempat anda bersujud padaNya agar anda mendapatkan keselamatan! Angkat kedua tangan anda, buka kedua telapak tangan anda, perbanyak memohon kepadaNya, jangan anda bosan meminta kepadaNya, dan jangan anda berpaling dari depan pintuNya! Harapkanlah kelembutan kasih sayang dariNya, nantikan pertolonganNya, nyaringkan suara anda tatkala menyebut namaNya dan selalu berbaik sangkalah kepadaNya! Curahkan seluruh waktu anda untukNya dan beribadah kepadaNya dengan tekun agar anda mendapatkan kebahagiaan dan kemenangan.
Back to top Go down
View user profile
 
Masih Ada Yang Selalu Mengabulkan Permintaan Anda
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kolekolek Portal :: Info / Tips / Kemahiran :: Kesihatan/Nasihat/Agama-
Jump to: